certifikat
 
punc Přírody
Hrozny pro naše vína dozrály ve starých vinicích v nadmořské výšce 290 m.n.m. Vína jsou dle způsobu jejich tvorby rozdělena na vína zakvášená kulturou ušlechtilých odrůdových kvasinek a vína kvašená spontánně pomocí kvasinek přirozeně se vyskytujících na zdravých hroznech. Do lahví jsou plněna především spontánně kvašená vína, která v sobě nejvíce nesou duch místa ze kterého vzešla, stopy místních, nejenom geologických podmínek a dřevěných sudů, ve kterých zrála. Malé šarže (50 – 300 lahví) jsou ponechány z důvodu nákladů při zatřiďování vín v kategorii moravských zemských vín.
Naši věrní zákazníci a milovníci vína mají vždy výhodnější ceny oproti běžnému ceníku, který je ke stažení (zde)
Charakteristika vín:
Vína vytvořená za pomoci kvasinek přirozeně se vyskytujících na hroznech
Veltlínské zelené – moravské zemské víno, 2007
0,75l
Barva: nazlátlá
Vůně: kořenitá, kouřová s odlesky bílého pepře
Chuť: lipového květu, bílého pepře s pikantní pepřnatostí
Pokrmy: vařené hovězí, drůbež, smažené ryby
Stáří vinice: 65 let
Analytika: cukernatost při sběru - 21° ČNM, alkohol – 11,5 obj.%, zb. cukr – 2,8 g/l, kyseliny – 5,5 g/l
Teplota podávání: 10 - 12°C
Doporučená lahvová zralost: 2008-2010
Kvašeno spontánně.
Müller Thurgau - pozdní sběr, 2008
0,75l
Barva: zlatá
Vůně: lehce muškátová s tóny černého bezu a grepu
Chuť: příjemná, svěží, lehce kořenitá
Pokrmy: jednoduchá úprava drůbeže, ryby, čerstvé sýry
Stáří vinice: 55 let
Analytika: cukernatost při sběru - 21,6° ČNM, alkohol – 12 obj.%, zb. cukr – 5,6 g/l, bezcukerný extrakt - 20,2 g/l, kyseliny – 5,3 g/l
Teplota podávání: 9 - 11°C
Doporučená lahvová zralost: 2009-2010
Kvašeno spontánně.
Neuburské - pozdní sběr, 2008
0,75l
Barva: zlatá s odlesky zelené
Vůně: tóny malin a kandovaného ovoce přechází do vůně studené udírny
Chuť: perzistentní, hutná s typickou hořčinkou
Pokrmy: vařené hovězí, roštěná, zeleninové polévky, pečený bažant, polotvrdé sýry
Stáří vinice: 75 let
Analytika: cukernatost při sběru - 21,9° ČNM, alkohol – 11 obj.%, zb. cukr – 6 g/l, bezcukerný extrakt – 19,3 g/l, kyseliny – 5,6 g/l
Teplota podávání: 9 - 11°C
Doporučená lahvová zralost: 2009-2016
Kvašeno spontánně.
Ryzlink rýnský – moravské zemské víno, 2008
0,75l
Barva: zlatá
Vůně: meruňek a lipového květu s tóny ananasu
Chuť: plná a kořenitá s dlouhou broskvovou dochutí
Pokrmy: předkrmy, lehké ryby, telecí maso
Stáří vinice: 43 let
Analytika: cukernatost při sběru - 21,5° ČNM, alkohol – 12 obj.%, zb. cukr – 10 g/l, kyseliny – 6,2 g/l
Teplota podávání: 9 - 11°C
Doporučená lahvová zralost: 2009-2016
Kvašeno spontánně.
Tramín červený – moravské zemské víno, 2008
0,75l
Barva: zlatá
Vůně: růží a rozinek s medovými tóny
Chuť: intenzivní, kořenitá s tóny hřebíčku
Pokrmy: aperitiv, husí játra, dezerty, ovčí sýry
Stáří vinice: 43 let
Analytika: cukernatost při sběru - 22,1° ČNM, alkohol – 10,5 obj.%, zb. cukr – 19,9 g/l, bezcukerný extrakt – 24,2 g/l, kyseliny – 6 g/l
Teplota podávání: 10 - 12°C
Kvašeno spontánně.
Svatovavřinecké - pozdní sběr, 2007
0,75l
Barva: rubín
Vůně: švestková povidla s náznakem čokolády a s doznívajícími tóny čerstvě usušeného sena
Chuť: svěží, převládají bohaté ovocné složky se zralými a kulatými taniny
Pokrmy: pikantní vepřové pokrmy
Stáří vinice: 28 let
Analytika: cukernatost při sběru - 22,4° ČNM, alkohol – 12 obj.%, zb. cukr – 3,9 g/l, bezcukerný extrakt – 26,8 g/l, kyseliny – 5,5 g/l
Teplota podávání: 14 - 16°C
Doporučená lahvová zralost: 2009-2011
Kvašeno spontánně.
Zweigeltrebe – kabinetní víno, 2008
0,75l
Barva: rubínová
Vůně: bobulového ovoce, višní
Chuť: ovocná, kořenitá, jemná
Pokrmy: zvěřinový guláš, těstoviny, paprikové uzeniny, tvrdé sýry
Stáří vinice: 29 let
Analytika: cukernatost při sběru - 20,9° ČNM, alkohol – 11 obj.%, zb. cukr – 2,3 g/l, bezcukerný extrakt – 23,8 g/l, kyseliny – 5,6 g/l
Teplota podávání: 14 - 16°C
Doporučená lahvová zralost: 2009-2011
Kvašeno spontánně.
Svatovavřinecké - pozdní sběr, 2008
0,75l
Barva: granátová
Vůně: ovocná s tóny černého rybízu a přezrálých švestek
Chuť: sametová, plná a povidlová
Pokrmy: tmavá, kořeněná masa, zvěřina, husa, sýr s dvojí plísní
Stáří vinice: 29 let
Analytika: cukernatost při sběru - 21,5° ČNM, alkohol – 11 obj.%, zb. cukr – 2,7 g/l, bezcukerný extrakt – 27 g/l, kyseliny – 6 g/l
Teplota podávání: 14 - 16°C
Doporučená lahvová zralost: 2009-2016
Kvašeno spontánně.
Frankovka - pozdní sběr, 2008
0,75l
Barva: tmavý rubín
Vůně: těžká po skořici a ostružinách
Chuť: kořenitá s tóny ovoce a čokolády
Pokrmy: steaky, zvěřina, uzeniny, různé druhy sýrů
Stáří vinice: 75 let
Analytika: cukernatost při sběru - 23,3° ČNM, alkohol – 12 obj.%, zb. cukr – 3,1 g/l, bezcukerný extrakt – 29,1 g/l, kyseliny – 6,6 g/l
Teplota podávání: 14 - 16°C
Doporučená lahvová zralost: 2009-2016
Kvašeno spontánně.
André - pozdní sběr, 2008
0,75l
Barva: tmavého granátu
Vůně: tóny kávy se mísí s vůní přezrálých ostružin a borůvek
Chuť: ovocná, suchá s výrazným tříslem
Pokrmy: masa na grilu, zvěřina, hutné pokrmy, měkké sýry s bílou plísní
Stáří vinice: 35 let
Analytika: cukernatost při sběru - 21,7° ČNM, alkohol – 12,5 obj.%, zb. cukr – 3,2 g/l, bezcukerný extrakt – 28,8 g/l, kyseliny – 6,2 g/l
Teplota podávání: 14 - 16°C
Doporučená lahvová zralost: 2010-2016
Kvašeno spontánně.
Vína vytvořená za pomoci přidávaných ušlechtilých kmenů kvasinek
Rulandské šedé – moravské zemské víno, 2008
0,75l
Barva: omezená šarže vína sytě zlato žluté barvy
Vůně: tóny pomeranče, karamelu, hruškového kompotu
Chuť: kořenitá, medově nasládlá, v dochuti hruškové tóny přecházející do charakteristické chlebovinky
Pokrmy: kachna, drůbež s nádivkou, uzené sýry, dezerty
Stáří vinice: 25 let
Analytika: cukernatost při sběru - 23,8° ČNM, alkohol – 12 obj.%, zb. cukr – 16,3 g/l, bezcukerný extrakt – 19,9 g/l, kyseliny – 4,9 g/l
Teplota podávání: 10 - 12°C
Doporučená lahvová zralost: 2010-2015
Kvašeno ušlechtilými kvasinkami.
Sauvignon - pozdní sběr, 2008
0,75l
Barva: žlutavá se zlatými odlesky
Vůně: ovocná s dominancí černého rybízu a jemné kopřivy
Chuť: jemně kořenité tóny po vyzrálé hrušce přecházející do výrazné broskve
Pokrmy: studené předkrmy, těstoviny, bílá masa, ovčí a kozí sýry
Stáří vinice: 43 let
Analytika: cukernatost při sběru - 21,4° ČNM, alkohol – 10,5 obj.%, zb. cukr – 18,2 g/l, bezcukerný extrakt – 21 g/l, kyseliny – 6 g/l
Teplota podávání: 11 - 13°C
Doporučená lahvová zralost: 2009-2010
Kvašeno ušlechtilými kvasinkami.
Cuveé Ryzlink – moravské zemské víno, 2007
0,75l
Barva: zelenkavě žlutá
Vůně: připomínající mladé dubové dřevo a sušené hrušky
Chuť: čerstvá a svěží po sušeném ovoci s jemně šťavnatou kyselinkou
Pokrmy: vepřové steaky, sýrové pokrmy
Stáří vinice: 42 let
Analytika: cukernatost při sběru - 21° ČNM, alkohol – 12 obj.%, zb. cukr – 4,2 g/l, kyseliny – 6,5 g/l
Teplota podávání: 9 - 11°C
Doporučená lahvová zralost: 2009-2010
Kvašeno ušlechtilými kvasinkami.
Zweigeltrebe - pozdní sběr, 2007
0,75l
Barva: rubínová s fialovými odlesky na menisku
Vůně: ovocná po přezrálých višních a sušených švestkách
Chuť: prolínají se stopy svatovavřineckého zakončené krásnou frankovkovou tříslovinou
Pokrmy: zvěřina
Stáří vinice: 42 let
Analytika: cukernatost při sběru - 21,8° ČNM, alkohol – 11,5 obj.%, zb. cukr – 2,2 g/l, bezcukerný extrakt – 22,6 g/l, kyseliny – 5,9 g/l
Teplota podávání: 14 - 16°C
Doporučená lahvová zralost: 2009-2011
Kvašeno ušlechtilými kvasinkami.
Ryzlink vlašský - pozdní sběr, 2008
0,75l
Barva: zlato - zelená
Vůně: převládá černý rybíz s tóny angreštu
Chuť: med lučních květin s jemnou hořčinkou v závěru
Pokrmy: zeleninové, sladkovodní ryby, zrající sýry, jemné paštiky
Stáří vinice: 25 let
Analytika: cukernatost při sběru - 22,1° ČNM, alkohol – 12 obj.%, zb. cukr – 15,4 g/l, bezcukerný extrakt – 20,9 g/l, kyseliny – 6,2 g/l
Teplota podávání: 9 - 11°C
Doporučená lahvová zralost: 2009-2013
Kvašeno ušlechtilými kvasinkami.
Speciality
Ryzlink vlašský „sur-lie“ – moravské zemské víno, 2008
0,75l
U tohoto vína zapomeňte na všechny předchozí chuťové vjemy vína. Víno zrálo po dobu 7 měsíců v sudu na sedimentu jemných vinných kvasnic, se kterými bylo pravidelně mícháno. Následně bylo bez filtrace a přídavku oxidu siřičitého stáčeno do lahví přímo ze sudu. Protože víno je ponecháno ve své nejčistší přírodní podobě (bez čeření a přídavků jiných látek) může být v láhvi lehce perlivé se sedimentem bílkovin a vinného kamene. Po manipulaci je nutno nechat sediment usadit v chladném prostředí.
Barva: zlato - zelená
Vůně: těžká s tóny pražených mandlí, másla, s odstínem černého rybízu
Chuť: koncentrovaná, těžká, jemně perlivá, v dochuti s náznakem vlašského ořechu
Pokrmy: zeleninová jídla, sladkovodní ryby, zrající sýry, paštiky
Stáří vinice: 43 let
Analytika: cukernatost při sběru - 21,1° ČNM, alkohol – 12 obj.%, zb. cukr – 2 g/l, kyseliny – 6,7 g/l
Teplota podávání: 9 - 11°C
Doporučená lahvová zralost: 2010-2013
Kvašeno spontánně.
Veltlínské zelené – výběr z bobulí, 2008
0,75l
Barva: zlatá
Vůně: mandle, vypečená chlebová kůrka, banán
Chuť: mandlově medová s minerálním podtónem
Pokrmy: dezerty, vařené vepřové, asijské pokrmy
Stáří vinice: 43 let
Analytika: cukernatost při sběru - 27,4° ČNM, alkohol – 12 obj.%, zb. cukr – 74,3 g/l, kyseliny – 6,4 g/l
Teplota podávání: 10 - 12°C
Doporučená lahvová zralost: 2010-2016
Kvašeno spontánně.
Černé Starosvětské – 2007
0,75l
Barva: tmavý rubín
Vůně: lesní ovoce doplňuje čokoláda převzatá z dubového sudu
Chuť: sametová, s výraznými tóny ovoce a vanilky
Pokrmy: grilované speciality, kozí sýry, sladké dezerty
Stáří vinice: 74 let
Analytika: cukernatost při sběru - 23,5° ČNM, alkohol – 17 obj.%, zb. cukr – 69,3 g/l, bezcukerný extrakt - 29,1 g/l kyseliny – 5,6 g/l
Teplota podávání: 9°C jako aperitiv, 12°C jako digestiv
Doporučená lahvová zralost: 2009-2040
Kvašeno spontánně.
Frankovka+Vavřinec – rosé (samotok) – moravské zemské víno, 2008
0,75l
Barva: lehce narůžovělá až lososová
Vůně: pomerančová kůra s jemným závanem po skořici
Chuť: plná, výrazná s tóny bobulového ovoce
Pokrmy: těstoviny, grilované pokrmy, zeleninové saláty, sýry
Stáří vinice: 43 let
Analytika: cukernatost při sběru – SV-21° a FR-21,5° ČNM, alkohol – 12 obj.%, zb.cukr – 4,8 g/l, bezcukerný extrakt – 21,1 g/l, kyseliny – 6,6 g/l
Teplota podávání: 8 - 10°C
Doporučená lahvová zralost: 2009-2011
Kvašeno spontánně.