Burčák
Přijeďte s námi „chytit“ ten pravý burčák! A pokud se nám to nepodaří, nezoufejte, mošt na začátku kvašení si můžete odvézt domů a doma v klidu vychutnávat jednotlivá stádia jeho vývoje.
Období burčáku je něčím neobvyklým i pro nás vinaře. Každý den se vracíme do sklepa s napětím, protože zde se děje něco, k čemu jsme směřovali veškerou naši práci ve vinohradech. S chutí čekáme na ten okamžik, kdy sklenkou lahodného burčáku potěšíme svou mysl i tělo.
Co to vlastně je pravý burčák? Je to kvasící vinný mošt ve fázi bouřlivého kvašení. Burčákem se smí nazývat mošt dva až tři dny, kdy jsou cukr a alkohol přibližně v rovnováze. Pak převládne alkohol a tekutina dostane trpkou chuť. Teprve pak se z ní pomalu rodí víno. Ovšem ten nejlepší burčák je darem okamžiku, půl hodiny. Objeví se zpravidla v tom největším sudu a rychle zase zanikne.
Burčák je považován za zdraví prospěšný nápoj. Obsahuje četné vitaminy, jejichž množství se zvyšuje kvasinkami. Díky kvasinkám v něm objevíme také bílkovinné látky, takže je výživný. Dále v něm najdeme tiamin, jeden z vitamínů skupiny B, který podporuje srdeční činnost. Kyselina nikotinová a nikotinamid zabraňují nervovým a kožním poruchám. Kyselina pantotenová chrání tělo proti onemocnění sliznice a zažívacího ústrojí. Pozitivní, čistící působnost burčáku na trávicí ústrojí je nepochybná.